wtorek, 20 września 2011

dekorowanie tortu

po wczorajszym odkryciu tortowym postanowiłam zapoznać was z różnymi sposobami na dekorowanie tortu[przyda się na urodziny, imieniny i inne okazje]

Przepis na lukier plastyczny[od kotlet.tv]

Składniki

800 g cukru pudru (możliwe, że będzie mniej, stopniowo dodawać i polecam uwagi niżej ;))
3 łyżeczki glukozy
3 łyżeczki żelatyny
50 ml gorącej wody

Sposób przygotowania:

Krok 1.
Do szklanki nalewam ok 50 ml gorącej wody.
Krok 2.
Do gorącej wody dodaję żelatynę i dokładnie mieszam aż się rozpuści. Następnie dodaję glukozę i też mieszam.
Krok 3.
Na stolnicę wysypuję trochę cukru pudru (tak ze 3 szklanki) i wlewam powoli żelatynę. Mieszam, a jak już złapie troszkę cukru pudru to zaczynam zagniatać. Gniotę dosypując puder.
Krok 4.
Masa bez problemu wchłonie cały przygotowany cukier puder (a przynajmniej powinna, dlatego cukier należy dodawać partiami). Gotową masę możecie barwić barwnikami spożywczymi.

Masę wałkuje się najlepiej na blacie posmarowanym lekko olejem. Drugi sposób to wałkowanie na blacie omączonym np. mąką ziemniaczaną, ale moim zdaniem lepszy jest sposób z olejem.

Niewykorzystaną masę możecie trzymać w szczelnie zamkniętym woreczku foliowym w lodówce i wykorzystać przy kolejnej okazji (po prostu trzeba ją ogrzać w dłoniach przed ponownym użyciem (dopisek: to jak z plasteliną/modeliną, trzeba lukier ugrzać i wyrobić na nowo, by był plastyczny)).

Lukier plastyczny można dowolnie barwić poprzez dodanie barwników, albo syropów owocowych. Wszystkie torty robią furorę. Trzeba tylko pamiętać, że na krem nie może być wykorzystana bita śmietana, bo rozpuści masę. Najlepsze są kremy oparte na maśle czy budyniu. Polecam Wam również masę z pianek, która jest prostsza, chociaż cenowo wychodzi troszkę drożej.

Takim lukrem plastycznym możecie obłożyć nie tylko torty, ale także różne ciasta (np. ciasto marchewkowe) lub przygotować mniejsze dekoracje nawet na murzynka.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz