wtorek, 20 września 2011

Masa marshmallows do dekoracji tortów

teraz kolej na prostszą siostrę lukru plastycznego:

Przepis na Masę marshmallows[od kotlet.tv]

Składniki

270 g pianek marshmallows
ok. 3-4 łyżek wody
ok. 600 g cukru pudru (stopniowo!)

Sposób przygotowania:

Krok 1.
Pianki marshmallow trzeba rozpuścić.
Są dwa sposoby:
1. w kąpieli wodnej (polecam, chociaż dłuższy). Do garnka nalewam gorącej wody, wstawiam rondelek z piankami (tak by woda się do niego nie nalała) + kilka łyżek ciepłej wody jak w przepisie i mieszam co jakiś czas aż się rozpuszczą.
2. Po prostu w rondelku na małym ogniu (uwaga! musi być ganek z podwójnym dnem i trzeba pilnować by się nie przypaliły). Pianki wrzucam do garnka + woda jak w przepisie i na niewielkim ogniu podgrzewam. Mieszam by nie przypaliły się. Jeśli gdzieś się lekko przypalą to nie wmieszajcie tego w resztę masy tylko niech sobie na dnie będzie :)
Krok 2.
Tak wyglądają rozpuszczone pianki :) W przepisie podałam ilość łyżek wody, możecie dać odrobinę więcej jeśli masa jest bardzo gęsta.
Krok 3.
Do miski wsypuję troszkę cukru pudru, mieszam. A potem przekładam na balt i zagniatam dodając cukier puder stopniowo (!).
Krok 4.
Cukier puder trzeba dodawać stopniowo by masa nie była zbyt twarda. Powinna być leciutko lepka, ale nie klejąca.

Masę można barwić barwnikami spożywczymi.

W danej chwili nieużywana masę polecam trzymać w folii przezroczystej by nie obeschła.
Masę wystarczy rozwałkować i dekorować tort wedle uznania :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz